Za nami pierwsza w tym roku, wiosenna konferencja Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw
Za nami pierwsza w tym roku, wiosenna konferencja Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw która od 9 do 11 maja 2024 r. odbywała się w Hotelu Binkowski w Kielcach. Konferencję poprzedziło Zwyczajne Walne Zebranie Członków z udziałem m.in. honorowego członka Stowarzyszenia, honorowego konsula Ukrainy w Lublinie pana Stanisława Adamiaka.
Konferencja spotkała się z rekordowym zainteresowaniem członków KSPOiW, osób działających w branży przetwórstwa owoców i warzyw oraz firm współpracujących z tą branżą. Zarejestrowało się na nią ponad 260 uczestników, a swoje stoiska w kuluarach otworzyły 22 firmy.
Wzruszającym momentem konferencji było wspomnienie przez Andrzeja Gajowniczka – prezesa Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw, osoby zmarłego 29 kwietnia Władysława Mazura, wieloletniego dyrektora Biura KSPOiW
W części merytorycznej, w dyskusji oraz w wielu prezentacjach pojawiała się kwestia wpływu wiosennych przymrozków na stan plantacji owoców i warzyw u progu nowego sezonu przetwórczego 2024 – 2025.
Aktualne informacje na ten temat przekazali panowie Dariusz Mróz z Ademar Food Solution i Romuald Ostasiuk z Real Partner.
Z dużym zainteresowaniem została przyjęta prezentacja pani Aleksandry Grajny z firmy Biosystem Organizacja Odzysku Opakowań S.A. na ważny i przyszłościowy temat cyrkularnego modelu gospodarowania odpadami w przedsiębiorstwie jako odpowiedzi na rosnące poziomy recyklingu.
Sytuacji na rynkach mrożonych owoców i warzyw były poświęcone prezentacje pani prof. Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie – odnośnie sytuacji w kraju oraz Anny Bugały – także z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – na temat tendencji na rynkach światowych.
Następna konferencja jest planowana jesienią tego roku także w hotelu Binkowski w Kielcach. Do zobaczenia.